Playoff special

För länge länge sedan nämde jag att det lirades hockey här i Dubai och att det skulle komma lite mer info. Nu när vi kommit in i slutspelet med en mycket spännande match framför oss är det dags att avlägga rapport.

Först lite bakgrund; Hockeyn här i Dubai (Dubai Mighty Camels) har varit igång i stadens enda ishall, Al Nasr Leisureland, sedan ca. 10 år (ta dock denna siffra med en nypa salt eftersom jag har hört flera bud). Hockeyligan kan närmast liknas vid Korpen hemma i Sverige. Blandad nivå, alltifrån riktigt bra spelare som varit och nosat på NHL till läderglidare. Alla som vill får vara med och man skickar in en intresseanmälan via hemsidan där man får ange ungefär vilken nivå man är på. När säsongen sen tar fart så sorteras spelarna upp så att det blir hyfsat jämna lag. Dock verkar nissen som ansvarar för organisationen av ligan dock alltid hamna i ligans bästa lag… Jag spelar i Al Mal Capital Falcons (vet inte vad företaget Al Mal Capital håller på med, men eftersom det är Dubai så är det säkerligen något med pengar 😉 ) efter önskemål om att lira i samma lag som Andreas, en av få svenska arbetskollegor. Totalt finns det ca. 120 spelare i ligan fördelade på 7 lag. Hitills har jag hunnit med att lira ca. 15 matcher sedan vi kom hit, första matchen jag spelade i höstas var en knapp vecka efter ankomsten. Varje match spelas i två perioder om 20 minuter vardera, och givetvis spolas isen både före matchen och mellan perioderna (även fast den inte alltid hinner torka innan det är dags att spola igen).

Säsongen började hyfsat bra (hösten 2007) med ett ganska stabilt och relativt jämnt lag. Kommer inte ihåg precis men vi låg nånstans runt mitten på tabellen. Men framåt jul kom dråpslaget då det kom fram att lagets två målskyttar (_tror_ att de jobbade med nått som hade med dykning och olja att göra) skulle till en ny arbetsplats och därför lämna laget. Med andra ord så blev tiden efter jul lite lurig då vi plötsligt saknade målskyttar men hade desto fler läderglidare. Men med hårt arbete så har vi lyckats vända de 6-7 första matchernas snitt på 15-50 i skott och 2-6 i mål och har nu blivit ett lag att räkna med. De fyra sista matcherna i grundserien resulterade i två vinster och två förluster, men kunde lika gärna ha blivit fyra vinster efter två täta matcher. Efter att ha ryckt upp oss i slutet lyckades vi inte bara undvika sista-platsen i ligan utan t.o.m. lämna två lag bakom oss, starkt jobbat!

Så med grundserien bakom oss så är vi nu inne i Playoff-serien. Två första matcherna som var av vinna-eller-försvinna-modell lyckades vi knipa tack vare fokus på smörpass och skott i vänsterkrysset, säkra recept för seger. Men inför tredje matchen som spelas flest-mål-på-två-matcher så var motståndet desto bättre; Nu ställdes vi mot grundseriens segrare (och alltså ligans organisatör, en riktig måltjuv för övrigt) och det tidigare så säkra receptet tvingades skrotas. Nu fick vi gå tillbaka till vårt grundrecept med hårt skridskonötande Hawaii-hockey med fokus på wobbelpuckar som inte ens den bästa målvakt kan förutsäga vart den ska ta vägen. Och tro det eller ej, taktiken gav resultat! Efter 1½ period hade vi mot alla odds tagit ledningen med 5-3 trots en skottstatistik på 20-50. Men precis som alla lag som egentligen inte kan spela är det en omöjlig uppgift att försöka fokusera på försvar, det är dömt att misslyckas. Med facit i hand hade det bästa varit att fortsätta skjuta puckarna mot deras mål och se till att bara en spelare åt gången åker efter (en kombination av minior-hockey och ”Run Forrest Run” där de spelare som har en idé om vad som funkar och inte funkar får försöka agera personliga coacher på isen och stoppa de sämsta idéerna). Med bara 20 sekunder kvar av matchen tvingades jag besviket men föga överraskad konstatera att de lyckades utjämna till 5-5.

Men trots min första besvikelse över att inte ha vunnit så tror jag vi lyckades chocka de flesta, 5-5 mot ligans bästa lag av ett gäng uträknade jokrar. Vilket lir! Så nästa match som spelas på söndag kommer att bli direkt avgörande för vilket lag som går till final och vilket lag som får packa ner och plasta in sina sura hockeykläder till nästa höst. Räkna med att vi kommer att ge allt, det ska inte finnas en hel insida på någons skridsko när vi kliver av!