Kickoff – Ramadan 2008

Imorgon smäller det, då börjar den månadslånga Ramadan, den heliga fastemånaden, med allt vad det innebär. I stora drag så ska allt kroppsligt kopplas bort under dagtid för att ge mer utrymme åt det spirituella. I teorin ska fastan påminna om hur beroende människan är av Allah och leda till större ödmjukhet, sannfärdighet och medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. Att vara utan mat och dryck (+ lite annat) under dagtid ska också öka förståelsen för de fattiga, och muslimer uppmanas under den här perioden att ge gåvor till mindre lyckligt lottade.

I praktiken så innebär Ramadan förutom större trötthet även kraftigt försämrad blodsockernivå på större delen av befolkningen, med allt som hör till. Lägre blodsocker kan nog vara bra iförsig med tanke på att närmare 25% av original-invånarna har diabetes (den högsta siffran i världen, världssnittet ligger runt 5%). Fast bara bra för stunden, när solen väl går ner så tas soltimmarnas missade måltider igen med råge, frossa med andra ord. Den som är mer insatt än mig i diabetes vet säkert om dessa måltidsvanor är nått att rekommendera. Under dagtid så stänger, med några få undantag, alla restauranger och liknande ställen vilket gör livet som icke-muslim något besvärligare. I stort så finns det under denna månad, oavsett tid på dygnet, endast ett begränsat utbud av det vi västerlänningar skulle kalla för roligt. Som grädde på moset så får man även vara lite mer försiktig i vad man hittar på. Vad jag förstått så klassas det som hyfsat respektlöst att göra nått så enkelt som att dricka vatten i närheten av/inom synhåll för en fastande muslim. Polisen har, enligt tidningen, tilldelats nya, stora, fina bötesblock med instruktioner om att mer strikt se till att de muslimska värderingarna efterföljs. Utan ambitioner att pressa gränserna ska det dock bli intressant att se om det finns någon substans i det jag hört och läst om Ramadan. Facit kommer om dryga 30 dagar.

Med en månad av iallafall garanterat spännande trafik, humörsvängningar, stängda affärer, plötsligt frånvarande kollegor och mer liv i mistlurarna än vanligt så har redan de första biljetterna för kortsemester bokats. Mer info kommer vid tillfälle. Känns tacksamt att ha 4 sammanhängade dagar ledigt varje cykel för att kunna se sig om. Så för att ingen ska försova sig imorgon bifogar jag här de officiella bönetiderna (för Dubai), en mer detaljerad kopia kan såklart skickas på begäran!

[jalbum_photo:/Fotoalbum/Dubai,DSCF1375.JPG,/home30c/sub001/sc26264-NQYQ/tokbra.se]
Dubai’s bönetider under Ramadan