Be din sista bön

För denna Ramadan iallafall. Bara en dag kvar nu, och det ska bli skönt att det snart är över. Bökigt att hitta nått att äta när i princip alla restauranger är stängda dagtid. Den positiva sidan är att jag återigen tvingats plocka fram pastakastrullen ett par gånger (jodå, det är samma kastrull som jag fick i flyttpresent av kollegorna i Östersund, tack igen! Den bästa pastakastrull jag haft! 🙂 ) Fån och med imorgon (30 september 2008) klockan 18.09 så kommer den vanliga Iftar (måltiden, eller frossan, vid solnedgång de vanliga fasta-dagarna) att ersättas av en 3 dagar lång frossa i samband med Eid Al Fitr, firandet av att fastan är slut. Det ska bli intressant det också, de muslimska kollegorna på skiftet (mestadels assistenter) kommer säkerligen att sitta och gnaga på nått konstant och glatt dela med sig.

Trots att det varit fasta så har det inte varit några prolem på jobbet. Vi har ätit som vanligt men försökt hålla en betydligt lägre profil för att visa lite respekt åt de kollegor som fastar. Jag har hört och läst historier om icke-muslimer som straffats för att ha ätit på allmän plats under fastan, men inte märkt något av det. De fastande kollegorna på jobbet har inte varit så brydda iallafall, utan snarare leende sagt ”ät ni, det ser gott ut”. Och sedan, i samband med Iftar, glatt delat med sig av de stora bufféer de brukar köpa.

Här är en bra (engelsk) sida med lite info om fastan: http://www.dubaifaqs.com/ramadan-in-dubai.php. Hittade även en lite notis om en bot som delats ut för att ha brutit de officiella reglerna för fastan:

”For example, in September 2008, a Lebanese male resident and Russian female visitor were drinking juice in an EPPCO petrol station in Dubai before Iftar, and fined 1000 dhs (ca. 1800 SEK) each according to an article in the Gulf News. Apparently a witness saw them and reported them to the police, who shipped the couple off to court. It seems a surprisingly harsh outcome, unless there is more to the story than was reported.”

Men det är ändå inte lika illa som det brittiska par som, fulla, iakttogs ha omoraliska aktiviteter på stranden i Juli: http://www.gulfnews.com/articles/08/07/08/10227387.html. Har fortfarande inte hört när rättegången ska vara, blir det halshuggning? 😉

En liten bonusanekdot; Precis tillbaka från den Marockanske frisören över gatan efter ett försök att få ordning på håret. Ett frisörbesök kostar runt 60 dirham (ca 100 SEK, f.ö. vad jag betalade i Göteborg för en klippning, en Morockan som ägde det stället också) eller 80 dirham om dom ska frisera skägget också. När jag klev in i salongen var det lugnt, en arabisk familj med ett antal barn var på plats och precis på väg att lämna. I samband med betalning för klippningarna uppstod dock en typisk arabisk debatt om nånting. Volymen gick snabbt upp långt över vad som är bekvämt att lyssna på och det gestikulerades friskt.  Huruvida det betalades eller vad som hände har jag ingen aning om, hade svårt att uppfatta betydelsen av de mängder ”schrabati kripsbi zhislan…” o.s.v. o.s.v. som uttalades (så låter det i mina öron iallafall…). Familjen lämnade snabbt och irriterat salongen varpå det blev tvärtyst i flera minuter, frånsett bakgrundsmusiken som lågmält men glatt förkunnade: ”Love, love me do. You know I love you…”. Lustigt tyckte jag 🙂