En nagelbitare

Bara 3 dagar kvar att jobba den här arbetscykeln, och ev. semester närmare än någonsin. ”Ev.” för att det fortfarande är viktiga saker som måste ordnas/avslutas innan det finns tid att lämna emiratet för att se lite annat. Och om det kommer att bli ordnat vet jag inte förrän kvällen före den ev. avresan. Nagelbitare av värsta sort, hade föredragit en jämn tuff hocketmatch där man skriker sig hes från båskanten, eller ännu hellre från stabil backposition.

Här kommer lite fler observationer från Dubai. Det slog mig för en vecka sedan när jag stannade till på macken för att tanka jeepen att jag fortfarande inte har den blekaste aning om hur tanklocket på bilen ser ut. Låter kanske lite konstigt, men här finns inga självservicestationer, du parkerar bredvid pumpen, öppnar dörren/vevar ner rutan och säger ”Full tank special, please” till den indier (eller möjligen pakistanier/filippin) som bemannar pumpen. Sen är det bara att vänta på att tanken ska bli full då du får betala en, i bensinsammanhang, blygsam summa + ev. några kronor i dricks om du är på humör för det. Men just denna gången skulle jag passa på att handla några saker på macken. Så när jag klev ur bilen samtidigt som jag gav nycklarna till tanklocket för att tankaren skulle kunna öppna locket så slog det mig; ”Aha, är det så tanklocket ser ut….skumt”. En liten löjlig notering om hur det kan vara, faktiskt ganska bekvämt att kunna sitta kvar och slumra i bilen medans det sköter sig självt.

En sak dom verkar älska här är plastkassar, i mängder. Varje gång man handlar på Carrefour (stor affär som typ ICA Supermarket och Åhlens i samma affär) och det är dags att betala, så brukar det stå en indier (eller möjligen pakistanier/filippin) och hjälpa till att packa saker. Packa är väl egentligen fel ord när varje sak stoppas i sin egen plastkasse. Om man köper 10 olika artiklar kan man nästan vara säker på att få 10 kassar också ”färdigpackade” med en pryl i varje. Hur man än försöker förklara att det räcker med en enda kasse har ingen verkan. Samma sak hände på macken, stannade till och köpte en liten (50g) påse med nötter, betalar, tar påsen i handen och börjar gå, varpå expediten; ”Sir, sir, you want a bag?”. Plastkasseanvändningen säger kanske mer om kulturen här, det kanske är någon sorts status att ha många kassar, det kanske utstrålar snålhet att bara ha en….eller t.o.m. nån sorts miljömedvetenhet!! (fyyyyyyy)

På tal om plastkassar så är antalet nya (eller iallafall mindre än 2 år gamla) bilar som har varenda plastskydd kvar ut- och invändigt i majoritet. Om de tänker på andrahandsvärdet eller vad det är frågan om vet jag inte, att sitta i flera år och åka runt med en plastdyna för att skydda sätet samtidigt som hela bilen har småbucklor överallt efter friska omkörningar och offensiva parkeringar går inte ihop enligt min logik. Det finns kanske nån finess med det. En kollega till mig som nyligen köpte ny bil gjorde vid hämtning av bilen handlaren något förvånad när han bad att få alla säteskydd, rattskydd, stereoskydd, dekaler etc. etc. etc. borttagna. Som kollegan förklarade så var handlaren (en indier eller möjligen pakistanier/filippin) både förvånad och nästan upprörd och kunde inte förstå att någon inte ville ha kvar alla dessa plastkassar över säten och backspeglar på en helt ny bil.