Delfinjakt

Som jag nämde tidigare så var det lite äventyrligt för en dryg månad sedan. Tillsammans med André, kollega på B-watch, så hade vi bestämt planer att på att kombinera våra veckoturer på inlines med ett besök till Khasab i samband med att han fick besök hemifrån.

Khasab är en liten sömnig by belägen i den norra spetsen av den bit land som Oman har norr om Förenade Arabemiraten. Ca. 3 timmars bilresa från Dubai.


Visa större karta

Efter att ha passerat gränsövergången vid Tibat på tok för tidigt på morgonen tog vi oss vidare till Buhka innan vi snörade på oss våra inlines. Sen var det bara att njuta av landskap och perfekt väder (runt 25 grader, lagomt mycket vind och lagomt mycket sol)  medans vi tog oss norrut längs kusten. Landskapet är mycket bergigt i detta område, så vägen följer kusten nästan hela vägen upp till den norra spetsen innan det bär av upp över bergen för att sedan komma ner längs kusten på den östra sidan. En inte helt blyg bergbestigning där jag får erkänna att jag valde biltransport (en annan kollega och hans flickvän var också med och agerade bilförare) uppför då det var första träningspasset efter nästan 3 veckors jobbig….tja, nått som kan liknas vid influensa. Jag kände mig dock i god form så väl uppe på platån på berget anslöt jag till kollegan och hans bror igen för att ta oss vidare. Med tanke på hur brant stigningen var uppför berget så förvarnade jag att jag hade för avsikt att åka i bilen nerför de slingriga vägarna, som dessutom huserade intressanta bilförare med jämna mellanrum.

Så vi skrinnade iväg på platån genom de byar som fanns där, lite uppför och nerför men i stort inget spännande, bara väldigt fin utsikt. Dock började känslan komma krypandes att det var väl dags för backen ner snart!? Ännu inga skyltar som förvarnade om att bromsa och lägga i låg växel. På väg nerför i svag lutningen, fortfarande skrinnandes, kunde jag i täten se att nu hade vi bara vatten i sikte så vi borde vara hyfsat nära kusten igen, men fortfarande inga varnande skyltar… Jag slutade dock skrinna nu för att se hur det såg ut bakom nästa kurva. Mitt i den branta kurvan i ca. 20km/h kunde jag till min fasa se att nu bar det av, mer eller mindre, rakt nerför… Med den branta lutningen och de täta tvära kurvorna insåg jag snart att jag inte hade någon möjlighet alls att stanna, inte ens bromsa. Efter ett tappert och på tok för spännande försök att i bedömt 50 km/h, med rejält wobblande inlines, försökt göra ett försök att bromsa insåg jag att alla försök att bromsa snarare var en risk, så nu var fokus på att endast hålla sig på benen nerför de slingriga vägarna. Hade ingen hastighetsmätare, men med tanke på tidigare topphastigheter som jag uppmätt med GPS’en på runt 35km/h så var nog hastigheten nästan uppe i det dubbla på de slingriga vägarna innan backen äntligen planade ut så jag kunde bromsa och till och med stanna. Tokwobblande inlines, så tvära kurvor att jag knappt klarade att svänga, en totalt utsliten bromskloss (och avsaknad av erfarenhet av att T-bromsa) och brutalt hårda omgivande stenar… Lite för spännande för min smak, när kollegan i bilen hann ikapp så satte jag mig i baksätet och skrattade chockat åt upplevelsen. Spännande var ordet… Kollegan och hans bror anlände vid bilen 2-3 minuter senare, lagomt bleka och både med ena skridskons hjuluppsättning mer eller mindre bortnötta. När det planade ut tog vi dock nya tag och satte fart de sista 15 km till Khasab, totalt blev det närmare 35 km.

Så vad är då anledningen att åka till Khasab? För att åka båt och kolla på delfiner! Vi hann lagomt hitta ett café efter våran inline-tur, äta en rejäl portion ris med div. köttbitar för att sedan ta oss till den Dhow (traditionell båt) som skulle ta oss på en 3-timmars sightseeing längs kusten öster om Khasab. Här mötte vi upp med ytterligare kollegor från jobbet med resp. familj. Dessa delfinturer arrangeras dagligen och det ges även möjlighet att snorkla. Dock verkade delfinerna under eftermiddagen vara lika slöa som oss, de visade sig men hade ingen energi att lattja runt båtarna som vi såklart hoppats på. De kollegor, som tagit förmiddagsturen, som vi överraskande mötte när vi klev på båten hade dock bättre lycka med pigga delfiner som inte ville annat än att leka runt båtarna. Det var så det lät iallafall… 😉 Bättre lycka nästa gång…vad gäller delfinerna iallafall, i övrigt känns det som att jag hade tur så det räcker ett tag framöver.