Familjeaffärer

Ända sedan den första nissen från Bani Yas stammen år 1833 vandrade från Abu Dhabi till Dubai och tog över byn så kan man säga att hela landet varit som en enda stor familjeaffär. Abu Dhabi som storebror och de övriga Emiraten som lillebröder ständigt upptagna med att bekräfta sig själva och försöka överglänsa varandra. Precis som de flesta andra ställen i världen leder detta till ett fåtal som äger och styr allt, medans resten får nöja sig med det som blir över. Uttrycket ”att ha kontakter” får en helt annan innebörd i ett land där de styrande är mer eller mindre maktfullkomliga.

Detta gör även det arbete de försöker åstadkomma nu desto mer intressant. Dubai har inga penga-reserver som Abu Dhabi, som har 94% av den olja som produceras i landet, utan har varit nästan uteslutande beroende på marknadsföring och utländska investerare. Om man ska locka hit dessa pengar måste dom ändå göra intrycket att det är mer öppet än vad det egentligen är. Något som funkat bra så länge pyramid-spelet fått fler och fler deltagare. Inte helt olikt Madoff-affären i staterna så kom de första undan med utlovade vinster, men så snart snaran började stramas åt blev det tydligt var pengarna egentligen kom från. F.ö. är det väl ingen hemlighet att Dubai länge anklagats för att vara de ljusskyggas favoritställe för att tvätta pengar, något de såklart förnekar. När jag säger ”de” syftar jag på de personer som styr och ställer här i landet och som samtidigt har kunnat åtnjuta alla de pengar det inneburit rätt ner i fickan. Det är som sagt ingen demokrati, och när pengar är det enda som räknas för att överglänsa sina bröder finns det inget som är förbjudet eller ens ifrågasatt.

Så pyramidspel… Jag tror ingen missat den enorma PR-kampanj som Dubai genomfört och fortfarande genomför. Pengarna har strömmat in på fastighetsmarknaden där det ena skrytbygget efter det andra har avlöst varandra. Dokument om inte ens påbörjade lägenheter/villor/byggen har bytt hand upp till 20 gånger innan ens första spadtaget har tagits. Så länge spiralen tickat på har det varit konstant goda nyheter och alla har gjort sig en hacka, vilket i sin tur ytterligare har bidragit till god PR för Dubai. Fastighetsboomen började på riktigt när alla lokala höga höns efter 9/11 tog tillbaka sina pengar från investeringar i staterna och tryckte in dom på den lokala marknaden istället, sedan dess har det gått rakt uppåt ända tills nyss.

Under dessa år har två ”låtsas-kriser” passerat (inga egentliga kriser utan snarare tillfälliga avstannanden i fastighetspriserna) vilket verkar ha fått högsta hönsen att tro att de är helt isolerade från världen och lever tryggt i sin egen bubbla. Antalet artiklar och uttalanden i pressen från de högsta hönsen har sedan krisen började sätta fart i slutet på förra sommaren varit ren propaganda (men de kanske har trott det på riktigt?) som nästan får andra kända informationsministrar att blekna. För att ens ge någon substans till alla uttalanden och garantier om att ”landet kommer inte att påverkas av finanskrisen överhuvudtaget” hade dom behövt använda tidningspapperet till att trycka giltiga sedlar istället. Humor skulle man kunna kalla det.

Nåja, när allting som sagt börjat stanna av har alla de fakta som kunnat hållas dolda av uppgången börjat komma fram på bordet. Personligen måste jag säga att jag är lite förvånad över exakt hur korrumperat hela samhället här är. Mer eller mindre alla som sitter på styrande poster här är släktingar, goda vänner eller har mycket pengar som främsta kvalifikation. Detta i kombination med att det inte finns något som är förbjudet eller ifrågasatt när det gäller pengar så är utgången inte så svårtippad. Pengar är glans, den som glänser mest respekteras högst och ingen kommer att fråga hur du lyckats med det. Detta kanske inte är så olikt Sverige, men kulturen här är makalöst ytligt (motsvarande att glida runt korvmojen och visa upp sin coola bil HELA LIVET) och skillnaden här är att de som har pengarna även är helt maktfullkomliga. Det finns inga val att förlora eller lagar som inte går att ändra för att skydda sina egna intressen. För att företag ska få tillstånd att etablera sig måste de ha lokala ”sponsorer” (mer pengar i fickan åt den som har tillräckligt inflytande för att vara ”sponsor”), för att nya byggen ska få byggtillstånd ska det betalas avgifter (mera pengar till de rika) och det är inga problem att få en bättre tomt att bygga på (pengar pengar).

När de så började inrätta en sorts myndighet för att reglera och reda ut den totalt okontrollerade fastighetsmarknaden här var det många investerare som hade hopp om att äntligen kunna kräva byggherrarna på svar och pengarna tillbaka på byggen försenats med 3 år+ utan att ett spadtag tagits. Besvikelsen att då få svaret att ”allting är ok” från myndigheterna, för att sedan komma till insikt att de kommer inte att göra något för att byggherren är ”sponsrad” av en viktig person som har pengavinning i det bygget, är minst sagt stor. När man sedan kollar närmare på det inser man att situationen är densamma för vartenda bygge i staden. Även om de satt upp lagar och bestämmelser så finns det ingen som kommer att leva upp till det om det innebär att någon ”viktig persons” intresse kan påverkas. Skyddade konton, escrow-konton, som pengar endast fås tas ut ifrån för själva byggkostnaderna har tömts på pengar innan tomter ens överlämnats. Vad jag hört så finns det endast tillstymmelse till pengar kvar på en knapp fjärdedel av alla obligatoriska konton som satts upp för byggen utan att byggstatusen ens med god fantasi och vilja motsvarar detta. Hur har detta gått till? Nån ”viktig person” har sett till att byggkontraktet för det bygge han sponsrar gått till sin bästa polares byggfirma, fejk-kontrakt och kvitton skrivs och med en schysst summa till den bankman (också god vän såklart) som ansvarar kontot har utbetalningar gjorts.

Så man kan ju undra varför alla de lagar och bestämmelser har kommit till när det ändå inte finns någon som ser till att de följs, än mindre följer dem? Vem vill investera pengar i ett land utan lagar? Spel för gallerierna har fått en helt ny innebörd för mig…

I vanlig ordning när klagomålen börjar bli höga från den allmänhet och investerare de är så beroende av (pengarna vill säga, om man bara kunde slippa undan själva människorna också…) så brukar det komma nått lämpligt uttalande för att göra alla nöjda. Vad som händer i praktiken, who knows…
Arabnews – Dubai ruler vows to fight corruption, regain glory

Här är en annan artikel som visar lite av maktfullkomligheten:
ABC News Exclusive: Torture Tape Implicates UAE Royal Sheikh

Gillar speciellt slutklämmen:
”The incidents depicted in the video tapes were not part of a pattern of behavior,” the Interior Ministry’s statement declared.

The Minister of the Interior is also one of Sheikh Issa’s brother.

The government statement said its review found ”all rules, policies and procedures were followed correctly by the Police Department.”

Tvivlar inte en sekund på det sistnämda; Regel/policy/procedur nummer 1: Ingen rör de som bestämmer