Lägesrapport Dubai

Så, hur var det nu?

”Inga problem här, finanskrisen? Vilken finanskris? Inget som påverkar oss överhuvudtaget, vi räknar med 123098% tillväxt i år, precis som tidigare är allt bara bra! Den som säger nått annat är bara ute efter att skada Dubais rykte”

Så brukade det låta i dagspressen, åtminstone i Gulf News, Arabian Business och Emirates 24/7 som alla är mer eller mindre 100% kontrollerade av myndigheterna här. Rätta mig gärna om jag har fel, vinklingar och urvalet av ”nyheterna” ger dock lite tvivel. Vad jag förstått så produceras samtliga dessa tidningar i Dubai, i Dubai Media City som styrs av lokala förmågor.

För lite bättre nyhetsrapportering så finns The National, som inte bara trycker propaganda, önsketänkande, bilder på ledningen och inköpta nyheter från övriga världen, utan faktiskt emellanåt skildrar verkligheten här inkl. tvärlurade fastighetsinvesterare, utnyttjad underbetald arbetskraft och personer som står över lagen.

Oavsett vilken tidning man valt att läsa så har det inte gått att ta miste på ledningens ensidiga försök att skildra en verklighet som inte riktigt varit förankrad. Likheterna med ”the Iraqi Information Minister” (som jag f.ö. hänvisat till tidigare) är hyfsat stora, läs själva för att få en idé. Att försöka övertyga människor som precis förlorat jobbet, ser fler och fler övergivna bilar och ständigt får brev om höjda låneräntor för att täcka obetalda lån, om att allting är toppen och inga problem finns, funkar inte riktigt. Nånstans går det inte ihop. Så för att komma till skott efter allt detta raljerande så kan jag konstatera att de slutligen får krypa till korset och inse att fantasi och drömmar inte är samma sak som verklighet.

Huruvida detta kommer att påverka Dubai och vad som händer i landet återstår att se. Personligen tror jag att den största effekten kommer att bli en officiell och tydligare maktförskjutning till Abu Dhabi, det är trots allt de som har pengarna och nu återigen kommer att få lösa ut Dubai från dess oövervinnliga attityd.

I övrigt så får jag väl hålla tummarna att flygplatsen fortsätter starkt och arbetet är säkert. Om det är nått som känns lite mer realistiskt, så får jag tillstå att Dubai’s läge faktiskt ger de möjlighet att kunna ha ett starkt flygbolag och en vältrafikerad flygplats, senaste nätterna har som vanligt varit kaosartade med ankomstrusher på nästan 3 timmar. Hopp finns dock, vad jag förstått så kommer Dubai International snart att överge deras ”flyg när ni vill”-tänk och gå från en IATA level 2 till level 3-flygplats. Detta innebär att flygbolagen inom kort kommer att tilldelas ”gate-tider” för att sprida ut trafiken jämnare över dygnet och högtrafik-tider. Får se vad det gör för skillnad, vi saknar fortfarande ett vettigt taktiskt flödessystem som skulle underlätta samarbete med områdeskontrollen i Abu Dhabi och förstås även förse piloterna med bättre information angående väntetider.

Så full fart för flygplatsen vad jag vet, men totalt 220 miljoner passagerar per år (total kapactitet när nya flygplatsen är klar)….vi får se hur det blir med det.