Ännu en taxi-upplevelse

Som tidigare nämnt är förarna här i landet inte de bästa. Det har vid några tillfällen diskuterats trafikvett med taxi-cahufförer som säger att ”traffic…too much problem!” (ungefär som allt annat; ” too much problem!”). Lite lustigt är det när man sitter och klagar tillsammans med chauffören på förare som vinglar runt på vägarna och byter filer (både oavsiktligt och avsiktligt) slumpmässigt till höger och vänster, varpå föraren själv börjar göra samma sak utan någon som helst uppenbar förklaring…

Taxi-resan hem från finmiddagen jag precis blev bjuden på var ännu en upplevelse av; 60 på 100-väg följt av 120, följt av oförklarlig inbromsning (ingen trafik, inga radarkameror eller möjliga gupp) till 60, 120 igen, snabbromsning igen utan förklaring och en plötslig högersväng in på fel väg. Därefter en schysst rondellkörning som började i full fart i innerfilen, följt av nästan en tvärbromsning, sedan full fart igen, sedan stanna tvärs över två filer (lyckades missa dom andra bilarna på nått vis) för att därefter svänga höger in på fel väg…igen. Sista biten upp mot mig var det samma visa igen, lagom fart, plötslig hård inbromsning och sedan 60 på 80-väg en stund, plötslig snabb acceleration vid ett rödljus för att knappt hinna stanna före en stillastående, väntande bil. Därefter ett försök att svänga felaktigt vänster (som jag hann avstyra den här gången), och när han skulle tillbaka in i rätt fil igen så trycker han sig in mellan två bilar lite halvflummigt, först när han blockerat halva filen stannar han och kollar ifall det kommer några bilar (som vid det här laget tutar friskt för att han blockerar två filer nu), med den nyblivna 150-meters luckan till bilen framför gasar han iväg….i 40… (på 80-vägen) helt obekymrad om vad som händer runtomkring. Sista punkten på uppvisningen blev ett snyggt stopp framför huset där han stannar mitt i vägen och blockerar 3, nu tutandes och blinkanades, bilar bakom, detta trots att jag uttryckligen säger till honom att köra åt sidan i en finfin parkeringsficka.

Nu kan man ju tänka sig när man läser detta att det säkert fanns nån anledning till plötsliga inbromsningar och överraskande, omotiverade filbyten. Jag har funderat lite på det men nej, detta var helt enkelt ännu en tvär-rutten förare. En annan förare jag åkte med som påstod han jobbat här i 7 år, verkade också totalt omedveten om vart han hade bilen på vägen, detta baserat på följande; han åkte ständigt på linjen mellan två filer, med en tredjedel av bilen i en fil och två tredjedelar i ”rätt” fil. Skulle möjligen kunna finnas nått kortsiktigt, egoistiskt smart i detta för att hålla två filer för sig själv….så att man kan välja fil i sent läge. Men inne på en byggväg, nästan framme vid destinationen, så blev okunskapen uppenbar. En stor kantig sten (ca. 3 dm i diameter) ligger vid vägkanten, ungefär en meter in från vänstersidan av vägen. Trots ca 3m ledig väg till höger om denna så lyckas han dunka klockrent rätt in i stenen med vänster framhjul i 40km/h. Bilen lät inte frisk efter detta, turligt nog var jag framme… Inte vid något tillfälle utsrålade förarna trötthet el. liknande.

Av någon anledning dök ordet ”pajas” upp i huvudet nu….