Grönt gräs?

De flesta av de mer ”civilserade” länderna här i området drivs mer eller mindre av inflyttade asiater som sköter ruljansen, framförallt i form av byggarbetare och hembiträden/städare. Nog för att livet kan vara tufft i vissa välbefolkade länder i asien men frågan är om det verkligen är värt att komma hit för den större andelen. Som jag uppfattar kulturen här så kan jag inte tänka mig annat än att livet är miserabelt när man efter guldkantade löften i sina hemländer kommer hit till området bara för att upptäcka att man exporterat sig själv som slav. Det kommer då och då ut artiklar i tidningarna om händelser som inträffat och med mitt intryck av värderingar och kultur här så ser jag ingen anledning att betvivla sanningshalten i de artiklarna. Snarare skulle jag vilja påstå att mörkertalet är ENORMT.

Ett påhittat (?) exempel på hur det verkar gå till: Du bor i ett välbefolkat land i asien och knegar dag ut och dag in för en månadslön om kanske SEK 1000. Du springer på en rekryterare (med stora förhoppningar om fet provision) som säger att du kan få ett jobb här i området med månadslön på SEK 10000 i månaden, 1 månad semester, utbildning, lagad mat, eget boende och fri hemresa. Toppen tycker du och skriver på nån typ av kontrakt där siffrorna nämns tillsammans med en massa finstilt. För att få jobbet måste du dock betala din egen flygresa om ca. SEK 5000, merparten av dina/din familjs sparade pengar men ändå småpotatis jämfört med den hägrande storlönen. Kanske var du t.o.m. tvungen att ta ett lån för att ha råd att satsa på det hägrande drömjobbet. Ut på flygplatsen, familjen vinkar av och ser fram emot pengarna som kommer att skickas hem. Rekryteraren inkasserar sin provision från företaget du ska jobba åt och skrattar hela vägen till banken.

Väl framme så hinner du knappt av planet innan det i det närmaste är uppställning enligt militära normer och de samlar ihop passen för alla som anlänt och ska jobba. Sekunder senare ska du byta kläder och numera gå klädd i identisk grön overall som alla andra. Sedan packas du in tillsammans med 70 andra i en buss som rymmer 40. En timme senare anländer du till ett halvtaskigt arbetarläger mitt ute i ingenstans och packas in i en 40 grader varm, ej luftkonditionerad container med 20 andra som du nu ska dela ”rum” med. Det finns dock fri tillgång till härligt brunt vatten och toaletter som ni själva grävt och underhåller runtom boendet.

Nästa dag väckning tidigt, hoppa in gröna overallen och sedan inmundiga en halv portion gröt. Nästa sekund kallas du in till chefen där du mer eller mindre tvingas skriva på ett papper på nått språk du inte kan. Så snart det är gjort är det dags att tryckas in i bussen igen för att skeppas iväg till nån byggarbetsplats där du med livet som insats kommer att hunsas runt under de närmaste 12 timmarna i 40 gradig värme med en liten skvätt lortigt vatten innan det är dags att åka tillbaka till bygglägret och en väntande gröt middag.

I din utmattning inser du att 3 månader passerat och du har fortfarande inte sett till nån lön. Arbetsledaren säger att dina arbetskläder dragits av på lönen enligt kontraktet och det finns ingen lön över att betala ut. Efter ytterligare 3 månaders ”isolering” mellan arbetsplats och läger har du fortfarande inte sett till nån lön, men får veta att det är ”på gång”. Månaden efter trillar det in SEK 1500 på kontot som är din lön efter avdrag på SEK 500 för att laga din overall, som inte ens behöver lagas. När du upprört uppsöker arbetsledaren för att reda ut vad som pågår får du veta att du faktiskt har gått med på en månadslön om SEK 2000 med avdrag för både det ena och det andra. Semester, jodå, det är 1 månad vartannat år och då får du resa fritt (alltså, du får tillbaka passet så att du faktiskt kan resa) men resan får du betala med dina egna pengar. Och utbildningen består av att lära av kollegor som inte heller riktigt vet vad dom gör utan också mestadels försöker hålla sig vid liv. Att lönen ligger efter flera månader är bara för att försäkra sig om att du inte kommer att försvinna när du får resa om ett och halvt år.

Så nära slaveri man kan komma utan att vara det säger jag, så det är ju tur att det bara är en påhittad historia utan nån verklighetsanknytning…

Här ett par andra historier:

Saudi couple ”hammer 24 nails” into Sri Lankan maid

Flygplansbebisens mamma funnen

Från sista artikeln, notera speciellt följande som enligt obekräftade rykten är ett väldigt, väldigt, väldigt utbrett fenomen:

Mamman till pojken säger att barnet är ett resultat av en våldtäkt. Hon våldtogs av sin arbetsgivare och blev gravid, säger hennes advokat Lani Mercado.

Arbetsgivarens fru gav henne sparken när hon upptäckte vad som hänt och kvinnan vågade inte åka hem till sin egen man och barn med ett nytt barn – därför lämnade hon pojken på planet enligt advokaten.

Kan också notera att om nu kvinnan fött barnet i Dubai så hade följande hänt (hört från kollega med bekant sjuksköterska): När kvinnan, ogift (nu var ju inte kvinnan i artikeln det, men om det funnits några tveksamheter angående lagligheterna så hade det varit samma) uppsökt sjukhus för att föda så hade de låst fast henne i sängen. Hon hade övervakats non-stop och endast övervakat tillåtits lämna sängen för toalettbesök. Så snart födseln varit avklarad hade hon utvisats och exakt vad som händer med barnet är det ingen som vet, mer än att dom ”försvinner” spårlöst. Troligen för att den nobla gentlemannen till arbetsgivare inte ska hamna i trubbel, det skulle ju se illa ut, men med detta förfarande är ju problemet löst…